Szendi Gábor: Értelmes szenvedés: A BOLDOGSÁG

Írta: Kassai Éva, 2014-10-28 dátummal


” A boldogság biológiájának van másik aspektusa is. Agyi jutalmazórendszerünk arra fejlődött ki, hogy a biológiai érdekeink szerint cselekedjünk. Ezért szeretünk jóllakni, ezért vágyunk a szexre, ezért tölt el jó érzéssel minket egy vonzó arc látványa, ezért vagyunk boldogok, ha szeretnek minket és mi is szerethetünk számunkra kitüntetett lényeket. Ezért öröm az anyaság és a nagyszülőség, a győzelem és a jó cselekedet. Ezek az elemi jutalmak mind a túléléssel és a sikeres szaporodással függnek össze. Mivel az ember, mióta világ a világ, mindig ezen alapvető jutalmak megszerzésére törekedett, ennek a történelem során számos vadhajtása keletkezett, s mára ott tartunk, hogy az egész ipar és kereskedelem ezeket az elemi ösztönöket célozza meg.

Miért is érdekelhet minket a boldogság evolúciós nézőpontból? Elsősorban azért, mert nem árt tudni, hogy a dolgokat eredetileg mire tervezték. Ha a szóban forgó dolog pedig éppenséggel a mi testünk és lelkünk, akkor még fontosabb az eredeti célnak megfelelően használni, ha nem akarjuk tönkretenni őket. A modern ember legnagyobb tragédiája, hogy fokozatosan olyan életformát és környezetet alakított ki, amely nem illeszkedik az eredeti tervekhez. A boldogság biológiájáról szóló fejezetben már említettem, hogy az eredeti terv szerint az embernek alacsony a gyulladásszintje, és ha sérülés, betegség, stressz miatt mégis megemelkedik, akkor a magas gyulladásszint betegségviselkedést, azaz depressziót vált ki, és az ember visszavonul gyógyulni. A nyugati ember olyan életmódot és táplálkozást teremtett magának, amelyben szinte elkerülhetetlen a szervezetszintű gyulladás, és jelentősen megnő a depressziós vagy enyhébb esetben “csak” boldogtalan emberek száma.”

Az idézet Szendi Gábor: Értelmes szenvedés: A BOLDOGSÁG című a Jaffa Kiadó által 2014-ben kiadott könyvének 150. oldaláról való.

Ha kíváncsi vagy, hogyan lehetsz boldogabb, akkor érdemes ezt a rendkívül alapos, tudományosan is körbejárt, mélyenszántó, új következményeket levonó, mégis közvetlen, érthető stílusú művet elolvasnod.