Mi kell a változáshoz?

Írta: Kassai Éva, 2015-03-24 dátummal


hernyóból pillangó

Az élet rendje az erózió. Bármely élőlény vagy tárgy előbb-utóbb elenyészik, ha csak úgy magára hagyjuk. Mivel már az állagmegóvás is energiabefektetést igényel tőlünk, ezért aztán – pláne, ha amúgy is csökkentett üzemmódban működünk – nehézséget okozhat a nagyobb változtatás.

Könnyebben belevágunk egy új „projektbe”, ha nagyon vonzó a cél, amit el szeretnénk érni, vagy egyértelmű a módja, hogy hogyan jutunk a kívánt állapotba, illetve az is kimozdít, ha a jelenlegi helyzetünk már tarthatatlan. Tulajdonképpen ennek a három paraméternek a kombinációi támogatják a változási folyamatot. Például nagyon szeretnél lefogyni: a cél vonzó, mert kezedbe került egy korábbi fotód, amin nagyon jól nézel ki. A helyzetet tré, mert nem férsz bele a tavaly tavaszi cuccaidba. A kérdés a hogyan. Ilyenkor jön a kereső állapot, és az Univerzum válaszol! A könyvespolcon kutatsz egy jó kis ponyva után, hogy a hétvégédet a szokásos nassolással és olvasással töltsd. De ahogy kihúzod a „Szerelmes naplemente a rózsaszín nyálfolyónál”-t, a lábadra esik egy másik könyv is. Sajgó lábujjaid masszírozása után tuszkolnád vissza a nemkívánatos kötetet, de közben pillantásod rátéved a címre: Hogyan fogyjunk le egy hónap alatt 120 kilót könnyedén?. Kiderül, hogy módszert pont neked találták ki, tudod tartani, és tényleg lefogysz.

Tanulság: a kereső állapotra mindig jön „hogyan” válasz.

Legfeljebb nem vesszük észre, vagy már egyáltalán nincs mozgósítható erőforrásunk, hogy nekiduráljuk magunkat a változásnak.

Rendszerszemléletben gondolkozva ilyenkor minden olyan megoldás segít, ami minimális előremozdulást indukál. Az emelőkar-hatás elvén: a legkisebb energiabefektetéssel a legnagyobb hasznot elérni. Apró lépés, sikerélmény, öröm, többletenergia. Aztán újabb minieredmény, midiünnep, maxihaszon. Csak egy pici változtatás!

Azért nagyon halkan megjegyzem: ezek inkább reaktív módszerek, minimális szabadságfokkal!

Ha igazán szabad akarsz lenni, és nagy sikereket elérni, akkor a valódi megoldás az, hogy a hirtelen jött lehetőségekre azonnal tudj reagálni.

Ehhez viszont proaktívan, azaz előre kell magunkat feltöltenünk energiával. Az alap a vitalitás, a test egészséges, aktív állapotba hozása, amelyre épülhet a szellemi-lelki nyitottság.

Szóval, Drága embertársaim, az a nagy helyzet, hogy muszáj lesz megmozdulnunk! Be is fejezem az írást, és elindulok a … hűtő felé:)